Predarea istoriei comunismului din Romania - o oferta pentru scoala buzoiana

30.03.2014 00:44

In zilele de 15 - 16 martie 2014, la Liceul Pedagogic „Spiru C. Haret”din Buzau, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer si Ministerul Educatiei Nationale, au organizat un nou curs de perfectionare pentru profesori, avand drept tema modalitati de implementare a cursului optional „O istorie a comunismului din Romania”.

Cursul de formare a fost sustinut de catre domnul prof. Mihai Stamatescu, autor al manualului.

Profesorii participanti nu au venit, desigur, sa-si fundamenteze cunostinte in ceea ce priveste istoria recenta a comunismului in Romania, tematica netrebuind sa constituie o necunoscuta pentru acestia, ci modalitati optime de predare si de accesibilizare a unor continuturi in randul elevilor. Discutiile dintre formatori si profesori nu s-au limitat la abordarea unor aspecte privind comunismul in Romania, ci au vizat problematici largi, privind societatea democratica, apararea Societatii Civile si mentinerea practicilor democratice si a valorilor specifice ale acestui model democratic pentru care a optat si opteaza o parte a lumii contemporane. Paleta destul de generoasa de activitati practice la care profesorii au fost invitati sa participle in cadrul cursului i-a pus pe acestia in situatia de a face dovada capacitatii lor de a rezolva o serie de sarcini didactice, necesare in implementarea cursului optional.

Acest curs a constituit pentru echipa de la IICCMER o oportunitate de a testa cumva resursa umana profesorala din scoala buzoiana si disponibilitatea acesteia de a face fata provocarii de a implementa pe scara larga un astfel de curs in mediul buzoian. Nu ne ramane decat sa vedem care va fi finalitatea derularii acestui curs in anii care vor urma si daca investitia didactica a IICCMER-lui se va concretiza printr-o reusita.

Derularea acestui curs de formare este o noutate doar pentru mediul didactic buzoian. Demersul echipei de la IICCMER a debutat inca din septembrie- noiembrie 2010, cand partenerii proiectului si-au propus perfecţionarea unui numar de 100 profesori de istorie din ciclul secundar de invatamant pe tema „O istorie a comunismului din Romania”. Primii beneficiari, incepand cu anul 2010, au fost profesorii de istorie din judetele Tulcea, Braila, Calarasi, Galati, Bucuresti, Ilfov, Valcea, Alba, Sibiu, Covasna si Harghita, iar incepand cu anul 2008, IICCMER a organizat cursuri similare in Timisoara, Constanta, Cluj, Brasov, la care au participat in total 260 de profesori de istorie.

Dupa introducerea in licee in septembrie 2008 a cursului optional si publicarea de IICCMER a  manualului cu acelasi titlu, 1750 de elevi din 65 de licee din intreaga tara au optat in anul scolar 2008-2009 pentru cursul optional mai sus mentionat. In anul scolar 2009-2010, numarul elevilor s-a dublat, 3500 de elevi din 108 licee urmand acest curs. Nu ne ramane decat sa vedem cum se va finaliza derularea acestui curs la Buzau si daca investitia didacica a IICCMER-lui se va concretiza printr-o reusita. Un astfel de deziderat didactic si civic presupune insa implicare prin constientizarea necesitatii implementarii unui astfel de curs si nu doar un demers care sa vizeze acumularea de credite si sa cada, ulterior, in rutina si banalitate.

 

 

                                                                                           Adrian Constantin